FaceBook
Instagram
Mail

Basalcellscancer Glas Typ1B

08:25:00
En diagnos jag inte ville ha.
 
Den 28/5-21 skrev jag detta inlägg.
Den 4/6-21 gjordes biopsin på vårdcentralen och den 2/7-21 fick jag ett brev från min läkare med resultatet från biopsin som gav diagnosen: basalcellscancer. Jag tycker förövrigt att det är rent ut sagt förjävligt att man som läkare skickar brev med ett sådant svar. Självklart får man följdfrågor som, vilken typ av basalcellscancer det gäller och hur lite jag får vistas i solen osv.
 
 
Efter mailande fram och tillbaka fick jag svar på mina frågor och jag har sakta, men säkert låtit det sjunka in och accepterat läget.
Att detta upp kom beror på gamla solskador för i ina unga dagar har jag verkligen solskadat min hud.
Som 11 åring började jag sola solarium och på somrarna lag nkletad i olivolja och citron på ständer och klippor. Det enda solskydd jag använde fram till år 2012 var Hawaiian Tropic SPF 4... 
Låt oss säga att jag har blivit klokare med åldern, tack och lov. MEN! Faktum kvarstår att fler gamla solskador kan ploppa upp och jag måste noga hålla utkik efter dom och undersöka alla fläckar som jag inte känner igen på vårdcentralen. 
Att ligga och steka på standen i flera timmar (som jag älskar) får jag inte längre göra varken utan eller med högsta SPF.
 
Källa till nedstående information finns →HÄR

SYMTOM OCH KLINISKA FYND

Patienten kan uppvisa en knuta, en eksemliknande fläck eller ett sår som inte vill läka. Symtomen kan variera eftersom BCC kan uppträda kliniskt som nodulärasuperficiellainfiltrativa eller morfeiforma (skleroserande) tumörer. De kan dessutom ge sig till känna som ulcererade, pigmenterade, hyperkeratotiska, eller cystiska lesioner.

Nodulära, infiltrativa och särskilt morfeiforma BCC förekommer oftare i huvud-halsregionen medan superficiella BCC är vanligare på bålen.

I Sverige klassificeras BCC histopatologiskt enligt Sabbatsbergsmodellen (Glas typ IA, IB, II och III) som bygger på en klinisk och histopatologisk beskrivning inklusive förväntad aggressivitet:

Superficiell eller ytlig, lågaggressiv (Glas typ IB):
 

  • Superficiella tumörer utgör ca 20–25 % av alla BCC.
     
  • Framför allt lokaliserade till bålen, men förekommer även på andra kroppsdelar.
     
  • Superficiella BCC är ytligt växande, cellfattiga tumörer som avgränsas tydligt från underliggande strukturer.
     
  • Kliniskt uppstår relativt välavgränsade, brunröda, lätt fjällande, något förtjockade, eksemliknande fläckar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: