FaceBook
Instagram
Mail

Sega mandelkakor (LCHF)

22:38:00
Ingredienser:
ca:15st
100g rumsvarmt smör 
½dl Ica sötströ
2dl mandelmjöl
2sk kollagen (jag använder nyttoteket)
1krm vaniljpulver
 

Gör så här:

1. Sätt på ugnen på 170 grader.

2. Blanda alla torra ingredienser i en skål.

3. Lägg i smöret och rör om och mosa in det tills det blir en fast jämn klump.

4.Ta fram en plåt med bakplåtspapper 

5. Rulla lika stora bollar av degen och lägg ut på plåten

8. Platta ut kakbollarna till jämnstora små kakor.

9. Låt dom gräddas under uppsikt i mitten av ugnen i ca.15-20 minuter. När kakorna fått en jämn gullenbrun yta är dom klara.

10. Ta ut kakorna och låt dom svalna helt på plåten innan dom  flyttas över till kakfaten, annars smulas dom sönder.

Kan förvaras i kyl ett par dagar och kan med fördel frysas in.

 

Hej hej Augusti 2022

21:17:00
Välkommen augusti!
 
Och så kom augustimånad. En efterlängtad månad på så många vis. Jag och Zoran fyller år och det väntas både kalas och fest. Vi åker till Spanien om två veckor och efter det så drar ju vardagen i gång igen på riktigt. Jag tänker njuta till max av varenda dag, även om det precis som imorse kommer regn på mig lite då och då.
 
På måndagar kör jag alltid långpass nere i gymmet, perfekt start på arbetsveckan.
 
Kvällens middag: Bacon och kantarellpasta
 
Godaste kakorna till efterrätt! Recept HÄR
 
Vad har du att se framemot i augusti?
Puss

Glutenfria kanelbullar

12:37:00
Saftiga glutenfria kanelbullar
20 stora bullar eller 30 små bullar
 
Bulldegen:
50 g jäst
5 dl mjölk
2 msk fiberhusk
1dl ica sötströ eller strösocker
200 g smält smör
1 ägg
1 krm salt
1 msk malen kardemumma 
ca 7dl leilas gula glutenfrimjölmix
 
Fyllningen:
1 dl ica sötströ eller strösocker 
200 g rumsvarmt smör
2 msk malen kanel
1 krm vaniljpulver
 
Penslingen:
1 ägg
1 msk vatten
(pärlsocker, nötter eller annat till garnering)
 
Gör så här:
Smula jästen i en bunke.
Tillsätt fingervarm mjölk och rör om tills jästen löst upp sig.
Strö i fiberhusken, lite i taget samtidigt som du rör om. Försök att smeta ut klumparna som kan uppstå.
 
Tillsätt svalt smält smör, sötströ/strösocker, ägg, salt och 4dl glutenfritt mjöl.
Rör om tills det blivit en kladdig, men jämn smet.
Fortsätt knåda och tillsätt sedan 1 dl glutenfritt mjöl i taget för att undvika en torr deg som ger torra bullar. Degen ska vara smidig och släppa från bunkens kant men måste vara lite kletig. Låt degen jäsa under en bakduk i 1 timme.
 
Strö lite glutenfritt mjöl på rent bord och lägg över degen. Knåda den lite  Kavla ut degen i en stor rektangel så att den är lagom tunn över hela.(Ca 1cm)
 
Blanda ihop alla ingredienserna till fyllningen och smöra på det i ett jämnt lager över hela degen. Rulla sedan ihop den från långsida till långsida så att det ser ut som en rulltårta.
Skär den i 2-3cm tjocka skivor och lägg skivorna en och en i bullformarna på plåten. Låt bullarna jäsa under bakduk i 45 min.
 
Sätt ugnen på 225 grader med över och undervärme.
 
Vispa ihop ägg och vatten i en skål och pensla bullarna.
Strö valfri garnering över bullarna och grädda dom i mitten av ugnen i 15-20 minuter eller tills dom fått en gyllenbrun färg.
 
Ät och njut, gärna med ett glas mjölk!