Tokenkelt ÄGGFRITT lchfbröd
Ingredienser:
4dl äggersättare (jag använder No Yoke)
1 dl vatten
2 dl mandelmjöl (kan ersättas med 3/4 pofiber)
2 dl pofiber
4 tsk bakpulver
6 msk fiberhusk
2 msk smakfri kokosolja
(Jag har i 1 tsk brödkrydda ibland för smak)
För vörtbröd:
Tillsätt 1 msk pepparkakaskrydda och 1 krm glöggtinktur
Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader varmluft (180grader vanlig).
Vispa ihop äggersättningen i 3-5 minuter i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser och blanda och knåda med händerna.
För formfranska:
Smörj en brödform med smakfri kokosolja och "bröa" med frön eller mandelmjöl. Alternativt kan du klä formen i bakplåtspapper. Lägg i degen och fördela den jämnt och låt det sedan grädda i mitten av ugnen i ca. 90 minuter beroende på ugn.
Ta ut brödet och skär längs sidorna så att det inte fastnar. Låt det svalna innan formen vänds upp och ner på en kökshandduk. Eventuellt kan man banka lite i botten för att få brödet att släppa.
Skiva upp i önskade skivor och förvara brödet kallt (i kylen) men servera det rumstempererat. Kan frysas in.
För frallor 5-6st: Lägg bakplåtspappaer på en plåt. Väta händerna med lite vatten och ta sedan en klick deg/smet i handen och forma till en rund boll och lägg på plåten, tänk på att ha lite mellanrum emellan varje boll. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt frallorna svalna på en handduk.Förvara frallorna kallt (i kylen) men servera med fördel ljumna. Kan frysas in.