FaceBook
Instagram
Mail

Arytmi - AVNRT - Takykardi

17:11:00
Det blev inte riktigt som planerat....
 
När jag och Jessical var på gymmet imorse så fick jag helt plötsligt en kraftig smärta i bröstkorgen när jag ställde ner ett par hantlar på golvet. Bara sekunden efter kände jag hur min puls skenade iväg. Jag slog på pulsklockan och då låg pulsen på 172 slag/minut trots att jag hade lagt mig ner.
 
Efter en halvtimme så hade pulsen fortfarande inte varit lägre än 150 trots vila och trycket och smärtan i bröstet var kvar så då ringde jag 1177. Jag passade på att duscha snabbt och ta på mig vanliga kläder med hjärtat hoppande i halsgropen. 
Man ser ju på bilden att min vilopuls under natten varit på 85
 
När jag väl kom fram i telefon hade det gått en timme och läget var värre då pulsen gick upp i 200 om jag bara ställde mig upp. Kroppen var trött och hade börjat skaka Då gick allt så fort och plötsligt skulle det skickas en ambulans.
Ambulansen kom med blåljus och sirener. Dom tog EKG, puls, temp och blodtryck på mig i sängen. Allt var bra utom puls och EKG så jag fick åka med dom till sjukhuset. 
När jag ställde mig upp åkte pulsen upp över 200 och när jag började gå försiktigt upp mot båren skenade den iväg till 235 slag/minut. Så det snabba beslutet blev att jag skulle så snabbt som möjligt upp till båren som inte gick att få ner i dom trånga gångarna. 
 
Efter två timmar, undersökningar, blodprov osv. började pulsen helt plötsligt att sjunka av sig själv, smärtan avtog sakterligen och alla blodproverna kom tillbaka fläckfria och exemplarisk. Diagnosen blev arytmi - AVNRT - takykardi och har jag tur kommer jag aldrig behöva uppleva det igen, fy så obehagligt.
 
"AVNRT, AV-nodal återkopplingstakykardi, kännetecknas av en regelbunden smal QRS-takykardi där man vid oesophagusregistrering ser en kort RP-tid (vanligen mindre än 70 ms). Hjärtfrekvensen varierar vanligen mellan 150-220 slag per minut. Arytmin är av återkopplingstyp (sk. reentry) och beror på en elektrisk återkoppling mellan en snabb och en långsam bana i AV noden. Det är den långsamma banan som abladeras."
 
Lyckan när jag kunde ställa mig upp och pulsen bara gick upp till 121 slag/minut var TOTAL!
 
Tydligen är det vanligt att detta händer friska vältränade kvinnor i 30års åldern. Och läkaren kunde inte svara på varför det sker heller, men att det oftaste är en engångsföretelse. Ordination är att leva precis som vanligt och även fortsätta löpa och träna. Även när jag berättade att min vardag varje dag innebar att gå upp kl.5-6 och springa 5-6km, följt av att sturketräna, ta hand om tre barn, jobba heltid som personlig tränare och vara basket coach så var hans svar ändå att jag ska göra PRECIS ALLT det där och inte vara rädd... Lättare sagt än gjort.
 
Har du varit med om det någon gång?

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: