Mårtensafton
För varma löparkläder och Mårtengås!
Okeeej! Fodrad löpartröja och fodrade vantar var helt fel idag när det va +11°C och vindstilla. Hjälp, vad svetten rann alltså! Men men hellre svett än regn!

Här blev det ingen gåsamiddag utan kålpudding med gräddsås!
MUMS!

Vad är Mårtenafton för något egentligen?
Seden att äta gås på mårtensafton är känd sedan 1500-talet hos de högre stånden i hela Sverige. Först mot slutet av 1800-talet spreds gås som festmat, i takt med ökat välstånd. I vår tid förknippas gåsätande med Skåne, vilket är en sen företeelse. Dagen har namn efter helgonet Martin, ett namn som i Sverige ombildats till Mårten. S:t Martins attribut var en gås.
Den 11 november bär namnet Mårten i almanackan medan den 10 november är Martins dag, men det är faktiskt olika personer som avses. Den 11 november syftar namnet på den helige Martin av Tours, i äldre almanackor benämnd Mårten biskop. I Sverige firas Mårten som regel på kvällen före själva dagen, alltså på mårtensafton den 10 november. Den 10 november är reformatorn Martin Luthers födelsedag. Han föddes denna dag år 1483 och fick sitt förnamn därför att det var mårtensafton, det vill säga kvällen före dåvarande Martindagen.Legenden om S:t Martin berättar att han försökte undkomma att bli vald till biskop i Tours genom att gömma sig i en gåsstia. Gässens kacklande förrådde honom emellertid så han blev biskop i alla fall, biskopsutnämningen lyckades han inte smita undan ifrån. På bondesamhällets runstavar markerades dagen med en gås. Under senhösten är gåsen som mest välgödd, vilket säkert är en faktor i mårtensfirandet. Om vädret denna dag sades att när Mårten åker släde, så rider Anders eller det omvända. Innebörden är att om det ligger snö på mårtensdagen, så kommer det bli barmark på Andersdagen den 30 november.
Källa: Nordiska Museet
Så nu vet vi det!