Gräddig Bärpaj
En riktig sommarpaj ❣
Pajskal
Ingredienser:
100g rumsvarmt smör
1dl Ica sötströ
2dl mandelmjöl
4 droppar bittermandelarom (kan uteslutas)
Gör så här:
Sätt ugnen på 170 grader. Blanda alla ingredienser i en bunke eller skål tills det blir fast och jämn deg. Tryck ut degen jämnt i hela pajormen även uppe på kanterna. Nagga/hacka med en gaffel i botten på några ställen. Grädda i längst ner i ugen i ca 10 minuter och/eller tills den fått lite gyllenbrun färg. Ta ut den och låt den svalna i väntan på fyllning.
Fyllning
Ingredienser:
400g tinade eller färska bär
4dl vispgrädde
½ dl ica sötströ
2krm vaniljpulver eller vaniljarom
3st st gelatinbladGör så här:
Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.
Häll grädden, sötningen, vaniljpulvret i en kastrull och rör om medans det värms upp, ta av kastrullen från plattan så fort det börjar koka. Rör ner dom urkramade gelatinbladen. Rör tills gelatinbladen smält.
Ställ åt sidan och rör om emellanåt så det svalnar lite.
Skiva/lägg i bären jämnt och fint i det nu svala pajskalet. Häll försiktigt smeten i kastrullen över bären. Täck pajen med plastfolié eller dylikt och låt stå i kylskåpet i minst 4 timmar för att stelna.
Det går utmärkt att använda en pajform med avtagbara kanter.