FaceBook
Instagram
Mail

Rostbiff och rödvinssky

09:49:00
I det enkla bor det vackra...
 
Det är så lätt att göra god mat hemma. Mat som inte är krånglig att göra och som sätter guldkant på tillvaron. Rostbiff med rödvinsky är så lätt att göra och kräver inte mycket tid vid spisen då det lagar sig själv. Har man dessutom turen som jag hade i veckan att handla en fin rosbiff från en svensk gård till priset 99kr/kg så är det ju dessutom en ganska billig finmiddag.
 
Middag för 4-6 peroner
Ingredienser:
1kg rostbiff
50g smör att steka i
3dl rödvin
1st köttbuljongtärning (Jag använder Kungamarkattas)
Salt och peppar
 
Gör så här:
 
Rostbiffen
Sätt ugnen på 125 grader.
Bryn smöret i stekpanna och bryn hela köttbiten på alla sidor. Det ska inte brännas, men få fin färg. Salt och peppra under tiden du vänder köttet. När alla sidor fått fin färg lägger du köttet i en ugnfastform och kör ner kött-termometern så att spetsen är i köttbitens mitt.
Ställ sedan in köttet i mitten av ugnen i ca. 1 1/2-2 timmar. När köttet är färdigt ska det vila inslaget i aluminiumfolié ca. 10-20 minuter inna det ska skäras upp. Skyn i ugnsformen sparas till rödvinsskyn.
 
Beroende på hur du vill ha köttet ställer du termometern på:
50°C för rött kött (jag föredrar detta)
55°C för rosa
60-65°C för genomstekt 
 
 
Rödvinsskyn
Häll i rödvinet i stekskyn som bildats i stekpannan då köttet bryntes. Låt det koka upp innan buljongen smulas i under omrörning. Låt sedan skyn sjuda under tiden köttet blir klart i ugnen. Häll i köttsaften från ugnsformen och rör om. Salta och peppra efter smak.
 
Tips på tillbehör:
Rostade rotfrukter, blomkålsris, smörstekt vitkål/vaxbönor eller sallad.
 
Rostbiff med rödvinssky, ugnsrostade sötpotatischips, stekt purjolök och avokado
 
Smaklig spis!