FaceBook
Instagram
Mail

Kycklingbullar och champinjonsås

18:34:34
Ett bra komplement till vanliga köttbullar.
 
Jag vet inte hur det är hos er, men vi äter kött och köttfärs i vår familj. Vi äter en blandning av kyckling, rött kött och fisk under veckorna och försöker äta vegerariskt någon dag också. Ska försöka bli striktare med en vegetarisk dag i veckan för hela familjen..
Hur som helst så är denna maträtt uppskattad av oss och sjäkvklart kan man göra platta biffar istället för bollar om man gillar det mer.
 
Kycklingbullar - Ca.40st
Ingredienser:
1kg kycklingfärs
1st rått ägg
1dl vispgrädde
1/2 gul lök
2 tsk vegeta (går att utesluta och ersättas med salt)
2 krm vitpeppar
Smör eller olja att steka i
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 C°
1. Skala och finhacka löken
2. Bryn löken i lite smör eller olja i en stekpanna tills den bli mjuk och gyllenbrun (absolut inte bränd)
3. Ställ löken åt sidan i en skål och låt svalna
4. Vispa ihop ägget, grädden och alla kryddorna i en stor bunke
5. Blanda ner kycklingfärsen och löken i bunken
6. Värm stekpannan och lägg i smör/olja.
7. Använd 2 matskedar för att forma runda bollar av kycklingfärsen och lägg i stekpannan. Stek ca 10-12st åt gången på medelhög värme.
8. När kycklingbullarna fått fin gyllenbrun färg runt hela läggs dom över i en ugnfast form och ställs in i ugnen medans dom andra steks.
9. När alla kycklingbullar är stekta ska dom eftergräddas i mitten av ugnen i 15 minuter.
 
Champinjonsås - Ca.6 portioner
Ingredienser:
1/2kg champinjoner
5dl vispgrädde
1st kycklingbuljong
1krm vitpeppar
2 msk glutenfri soya
 
Gör så här:
1. Skiva chaminjonerna i skivor
2. Stek champinjonerna i smör i stekpannan du stekte kycklingbullarna i tills dom fått fin gyllenbrunfärg och slutat släppa vätska
3. Häll i vispgrädden, kryddan, soyan och buljongen under omrörning
4. Låt såsen koka upp under omrörning och sänk till låg värme så fort det börjar bubbla. Rör om ofta tills såsen blivit tjockare  (ca 10 minuter)
 
Serveras med en god sallad, blomkålsmos eller med tex kokt potatis som resten av min familj äter.
 
 

Kommentarer
Postat av: Popprinsessan

Mums! Gjorde kycklingköttbullar igår, men med lite sambal oelek, vitlök och mango chutney i - också gott!
Kram

Svar: Mums!! Låter som en mer exotisk variant 😍 Det är ju så roligt att prova nytt och leka med kryddor och smaksättning.
Emelie

2018-08-29 @ 20:33:23
URL: http://www.popprinsessan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: