FaceBook
Instagram
Mail

LCHF och barn med diabetes typ1 och 2

18:44:00
Suck!
 
Debatten är igång sedan klockan 5:30 imorse. Värst av allt är att folk utan insyn i diabetes överhuvudtaget är med i den, ännu mindre vet dom egentligen ett dyft om barn med diabetes. Egentligen vet dom inte så mycket om LCHFkost heller verkar det som.
 
Själv är jag undersköterska i botten och väldigt insatt i just diabetes och dessutom Personlig Tränare med inriktning LCHFkost och har själv ätit det sedan 2008. Jag är dessutom faster till en liten grabb med diabetes typ 1. Jag är ingen expert, långt ifrån, men jag vet en hel del ändå och här kommer min åsikt.
 
♦Barn med diabetes typ 1 ska/bör inte äta LCHF.
Det är livsfarligt att utesluta insulin alltså att gå in i euglycemic ketoacidos! Det handlar faktiskt om liv och död. Varför? Jo, för det första så tar det i regel flera år innan dom är "stabila i sitt blodsocker". Kort och gott att dom inte på bara minuter går från superhög till superlåg lika ofta. Det är alltså jättesvårt att veta hur mycket insulin som kommer att behövas trots att man mycket noga räknar vad barnet äter, dricker och gör för fysisk aktivitet. Så länge barnen växer är det väldigt komplicerat och svårt. Vid minsta lilla bakerie eller virus går blodsockret också bananas.
Buksportkörteln funkar inte alls, fyller alltså nada funktion, man måste få insulin ordinerat ut i kroppen genom spruta eller pump och det är oavsett om du är barn eller vuxen med diabetes, det är bara så, tyvärr! Men genom att bidra till forskningen så kanske dom en dag slipper. Det kan du göra HÄR
Det sista dessa hjältar till föräldrar behöver är livsfarliga råd utifrån. Självklart gör dom det som är bästa för sina barn.
 En bra natt för en 2 åring med diabetes Typ 1
Jämnt och fint blodsocker med bara ett larm!
 
En jobbig natt för 2 åring med diabets Typ 1
Ojämnt blodsocker och massor med larm!
 
♦Barn med diabetes typ 2 kan äta Normal LCHF alltså lågkolhydratskost.
Varför det då? Jo, för att här funkar fortfarande buksportskörteln och kroppens egna förmåga att producera insulin fungerar alltså fortfarande. Barn överlag bör inte äta strikt LCHF, men absolut lågkolhydratskost/paleo. Alltså utsesluta gluten, vitt ris och raffinerat socker, men äta bra fetter, bra kött/fågel/fisk, rotfrukter, frukt och grönsaker. så ren mat som möjligt helt enkelt. Så att stabilisera sitt blodsocker genom kosten är helt möjligt då. Självklart med medicinering så länge den behövs, för man kommer alltid ha diabetes även om man inte behöver medicinera den med metformin/insulin.
 
Ska vi säga så?! Bra!
 

Kommentarer
Postat av: Johanna

Tummen upp för dig

2016-04-06 @ 21:25:42
URL: http://johannaaltun.se
Postat av: Lina - The Movie Freak

Så som blodsockret hoppar på bild nr 2 har jag det dagligen och då har jag 30 års erfarenhet.
Fick Typ 1 när jag var drygt 1½ år gammal och i år blir jag 32 år. Jag är en sån som bara inte går att ställa in, vilket påverkar mitt liv något enormt. Det som funkar perfekt den ena dagen funkar inte alls den andra =/

Svar: Då är du din egen vardagshjälte 365 dagar om året ☆
Emelie

2016-04-07 @ 08:14:36
URL: http://themoviefreak.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: