FaceBook
Instagram
Mail

Sova på förskolan - Ett tvång?

10:29:00
Filip började dagis/förskolan den 13 januari i år.
Han går på samma som tjejerna och dom går dessutom på samma avdelning.
I november förra året så slutade Filip att sova på dagarna. Han gjorde en totalvändning helt på egen hand.
Från att ha sovit 2 timmar på dagen ena dagen sov han inte alls dagen efteråt. Jag trodde att det var en slump eller engångsgrej, men nej sen sov han aldrig middag mer och råkade han somna på dagen i bilen eller så, så var han sen i säng på kvällen och vaknade orolig på nätterna.
 
Detta förklarade jag på dagis/förskolan och fick till svar att "Här måste han sova!".
"Det MÅSTE han inte alls!" svarade jag, men gick med på att vi kunde prova för det är ju ett ganska högt tempo på dagis/förskolan så att han kanske kunde behöva det där..
Första dagarna sov han 45 minuter på vilan. Han somnade genast mycket senare än Evelina och Laura på kvällarna och vaknade flera gånger på natten och trodde att det var morgon vid 3-4tiden. Dett blev en ondsprial som ni märker för självklart var han trött på dagarna på dagis/förskolan då.
Vi bad dom väcka honom efter 20 minuter och skulle det fortfarande vara samma sak så får det va, då kan han inte sova där.
Det har inte hjälpt att korta ner tiderna. Han vaknar orolig på nätterna och tror att det är morgon mitt i natten och är ledsen för att jag inte går upp med honom.
 
På helgerna däremot när han inte sover på dagen sover han hela nätterna.
 
Idag när jag lämnade barnen sa jag till pedagogen att det inte funkar med att Filip vilar.
"Men vi väcker honom efter 20 minuter och han MÅSTE ju faktiskt sova!" får jag till svar.
 Suck! Jag förklarar att det inte spelar någon roll för han sover ju inte på nätterna etc etc.. Dom går ju endast mellan 9-14 trots att jag och Zoran jobbar och dom timmarna borde dom ju klara av att ha honom vaken!? På dagiset/förskolan är det 3 olika vilor. Stora läsvilan, lilla läsvilan och sovvilan...
Hon verkade inte nöjd och det kändes som att hon stängde av hörseln.
På dagiset/förskolan är det 3 olika vilor. Stora läsvilan, lilla läsvilan och sovvilan
 
Så nu fick jag gå andra vägen och har därför ringt till chefen. Dom kan inte tvinga vår son att sova där på dagarna när han och hela familjen får sota för det på nätterna.
Så nu är det slut med det.
 
Varför måste man gå så långt som till chefen för att saker ska funka? Det är så onödigt mycket tjaffs och irritation som uppstår.
 
Någon som känner igen sig?
Puss
 
 
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Jessica

Fy vilket dåligt bemötande! Säger föräldrarna att barnet inte ska sova så är det ju så! Skulle aldrig få för mig att ifrågasätta det!

Svar: Håller helt med dig! Tycker ändå att jag visade att vi inte är "omöjliga" och gick med på att pröva det?! Det är så tråkigt när det blir så här...
KRAM
Emelie

2014-02-07 @ 10:46:06
URL: http://www.lawendelgoteborg.blogg.se
Postat av: Popprinsessan

Usch, vad trist! På många ställen har man ju "vaken vila" just för att barnen som kanske inte behöver sova på dagen ändå ska varva ner och ta det lugnt. Självklart ska de inte tvinga lillprinsen till att sova, speciellt inte när han ändå går hem kl 14. Nej, bra att du stod på dig! Trist att du behövde göra det bara...
Kram vännen

2014-02-07 @ 11:32:33
URL: http://www.popprinsessan.se
Postat av: mia

Du har rätt Emelie... De har ju tre vilor för sjutton.

Kram mia

2014-02-07 @ 12:56:59
Postat av: ♥ ♥ Melissas Prinsar ♥ ♥

men gud vet flera stycken barn som inte sover på grabbarnas förskola :O
de är ju föräldrarna som bestämmer inte pedagogerna!

2014-02-07 @ 14:36:09
URL: http://www.melissasprinsar.se/
Postat av: Terése

Har hört flera som haft problem med det där på sina förskolor. De märker väl själva att barnet klarar av att vara vaken, och om barnet inte klarar av det, ja, då kan en ju ha en diskussion om det då.

Vi skolade in sonen när han var 1,5år, och då hade han precis slutat sova mitt på dagen. Vi sade detta, och också att han alltid sovit väldigt lite (sov bara mellan 10-12h dygnet som spädbarn, och har aldrig sovit mer än 9h natten). De tyckte det var konstigt, men de provade att ha honom vaken, och det gick ju bra. Han får vara med de äldre barnen, och ibland får han till och med vara ute och leka med dem. Har han sovit dåligt en natt så säger vi det, och då provar de att få honom att sova under förmiddagen, ibland går det, ibland inte. Hur som helst har det aldrig varit något tjafs om det.

2014-02-07 @ 22:55:30
URL: http://bouvierbaby.se
Postat av: Therese S

Varit med om det motsatta, att min son inte fick sova för han var för stor ( 3 år) vilket inte va en kul period då han alltid somnade hemma på golvet när mat lagades. Hemma sov han fortfarande middag då. Anledningen då var att det inte rymdes fler madrasser på sovvilan. Sedan har jag haft toppenbra erfarenheter med mina andra barn men det va då en annan förskola.

Förskolor måste vara flexibla för att kunna tillgodose alla barns behov.

2014-02-07 @ 23:06:23
Postat av: Sara

Men vad tusan är det för pedagoger som jobbar där undrar man ju!! Klart det är bekvämare för dem att barnen sover en stund MEN det är väl ändå för barnen som dom är där!! Gaah sånt kan göra mig så irriterad, det är vi föräldrar som känner våra barn bäst. Och att ni skall behöva gå via chefen är ju fruktansvärt dåligt. Stå på dig!!

2014-02-08 @ 00:39:27
URL: http://mammasara.wintland.se
Postat av: Beatrice, mamma till två busfrön ♡

Men fy så dåligt gjort av pedagogerna på den förskolan :O
Alla föräldrar har rätt att bestämma över sina barn, även när de är på förskolan. Ingen känner Filip bättre än du & din man. Korkade människor som jobbar där. Förlåt men nu blev jag irriterad. Bra att du ringde deras chef!

2014-02-08 @ 07:01:26
URL: http://beabus87.blogg.se
Postat av: Qicki

det var det dummaste jag hört...
Jag jobbar ju själv på en förskola & vi har "små barn som inte sover.
Dom får ligga på en madrass tills de andra barnen har somnat & sen så går man ut med det barnet så får det rita, pussla osv.
Hoppas att det kommer lösas sig för er.

2014-02-08 @ 14:19:32
URL: http://qicki.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: