FaceBook
Instagram
Mail

Vecka 30 (29+0)

08:12:45
29 okt - 4 nov 2011

Mina Tankar: 3:an är en livlig och stark liten pojke. Jag fasar lite inför att han kanske sparkar sönder ett revben om han vänder sig åt det hållet. Sammandragningarna är inte att leka med denna gången, men det varnade läkaren på KK för redan i vecka 9. Vi har nog namnet färdigt, men tänker inte gå ut med det här i bloggen ännu då det inte är riktigt säkert. Tänk att om 76 dagar beräknas han vara här, vad häftigt!
Kommer han vara en bjässe eller en mini-bebis.
Kommer han vara en kopia av mig precis som flickorna och bara ärva ögonen efter Zoran, eller blir det en liten Zoran Jr?
Det är det bästa med att ha gjort könsultraljud, att kunna tänka på det "viktiga" istället för att hela tiden vela om könet på barnet.
Jag är sjukskriven sen i måndags för min onda ischias hemsk smärta och det enda som finna mot det är att promenera utan att belasta, sjukgymnastik och knapra panodil.

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Bebisens näringsbehov blir större under tredje trimestern och du behöver äta mycket protein, C-vitamin, folsyra, järn och kalcium (ca 200 mg går åt varje dag till att bygga upp bebisens skelett), så se till att äta mat som är rik på dessa näringsämnen.Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Nu väger bebisen dryga kilot och är ungefär 39 cm lång från topp till tå. På huvudet växer det hår.Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Hos pojkar har testiklarna vandrat ner i pungen. Flickors klitoris sticker ut mer än den kommer att göra från de sista veckorna innan födseln, då den göms bakom de inre blygdläpparna Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata.

(Fakta och bild lånade från familjeliv.se och babycenter.com)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: