FaceBook
Instagram
Mail

Vecka 12 (11+0)

08:00:00

Vecka 12: 25 jun - 1 jul 2011

Mina Tankar: Jag lever med mina lergigan och det funkar bra, var 3:e dag ungefär kommer det en downdag som dom inte hjälper alls, men jag är väldigt glad för dom spyfria dagarna jag får.
3 barn!? Nej, jag har inte alls vant mig vid tanken ännu. Det har börjat synas mer idag syntes det t.o.m på morgonen vilket det inte direkt gjort innan.
Blodprover inför KUB testet gjorde i torsdags så nu väntar vi på ultraljudet som följer.
Jag har inte gått upp någonting och alla mina värden var perfekt!

Kroppen:
Risken för missfall minskar nu. Av de missfall som inträffar så sker drygt 90 procent före utgången av vecka 12. Om du skulle få en mindre blödning betyder det inte att ett missfall är på väg. Om det inte är blodfärgat eller rinner så kan det bero på andra orsaker som till exempel lågt liggande moderkaka. Om moderkakan är placerad långt ned mot livmoderhalsen kan det uppstå en liten blödning från kanten av moderkakan.
Placeringen av moderkakan kan ses med hjälp av ultraljud, på de flesta brukar den dras uppåt i takt med att livmodern växer och då slutar dessa mindre blödningar. Under de tre till fyra sista månaderna ska du däremot söka läkare även vid smärre blödningar.
Moderkakan har tagit över tillförseln av näring och syre till barnet. Moderkakan och fosterhinnorna skyddar även barnet mot infektioner. Som skydd för bakterier bildas det också slem i körtlarna i livmodertappen. Du bör ändå avstå från att äta sådant som kan innehålla bakterier och parasiter som är skadliga för barnet under graviditeten. Vanligtvis har illamåendet och tröttheten börjat avta efter de första tolv veckorna. Vissa har gått upp några kilo i vikt, andra kan i stället ha gått ner något.
Nu har du säkert haft ditt inskrivningssamtal med din barnmorska. Om inte så är det hög tid nu.

Fostret: Fostret är cirka sex centimeter stort och väger cirka 15 gram. Fostret börjar röra sig spontant, vrider på huvudet, hickar och rör på fingrarna som dessutom har fått fingeravtryck. Nu börjar fostret också reagera på mammans lägesändringar.


(Stora bilden lånad från babycenter.com och bild och fakta från Familjeliv.se)


Kommentarer
Postat av: natalie

tänka sig, han har redan fått fingeravtryck :)

2011-06-25 @ 21:09:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: