FaceBook
Instagram
Mail

Vecka 16 (15+0)

09:04:00
Vecka 16: 23 jul - 29 jul 2011

Mina Tankar:
Jag mår fortfarande illa, tyvärr har det blivit lika illa som i början! Men barnen vet nu och är förväntanfulla! Själv går mina tankar endast till längtan om att sluta vara illamånde. Namn får jag huvudvärk av att tänka på... Måste alla barn ha namn verkligen? ^ ^Nu känner jag dunsar i magen istället för det där simmande pirret, en stark lite krabat därinne!
Har fortfarande inte gått upp någonting, men magen fortsätter att växa i full fart.

Kroppen: Den här perioden är ofta en roligare tid av graviditeten och många känner sig lite piggare igen. En del som fött barn förut kan känna att något rör sig i magen, det kan kännas som pirrande bubblor eller som en fisk som spritter till.
De flesta blivande mammor känner fosterrörelser mellan 16 och 20 veckor. Du som varit gravid förr kommer förmodligen att känna dem tidigare. Det du kanske tror är gaser i magen kan vara bebisen som gymnastiserar! Tala om för barnmorskan när du känt bebisen röra på sig för första gången.
Ditt hjärta pumpar 20 procent mer blod än tidigare och det kommer att öka betydligt fram till i slutet av graviditeten.

Fostret: Fast du förmodligen har ökat i vikt med 2,5 – 4,5 kg så mäter fostret cirka 16 centimeter och väger bara omkring 100 gram. Fingernaglar har bildats och fostret kan rynka pannan, röra ögonen och svälja. Fostret kan även ta tag i navelsträngen och börja undersöka det vattenfyllda rummet som det befinner sig i. Det omges av ungefär 300 milliliter vatten som byts ut flera gånger per dygn vilket behövs eftersom fostret kissar ungefär med 45 minuters mellanrum. Vattnet fungerar även som stötdämpare.
Redan nu har barnet troligtvis utvecklat sitt smaksinne. Barnet kan höra och rycker till om något plötsligt ljud uppträder nära magen. Ljudnivån inne i magen är annars ungefär lika hög som när man står på en trafikerad gata i staden eftersom alla ljud i mammans kropp förstärks i fostervattnet.


Fakta och bild hämtad från familjeliv.se och babycenter.com

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: