FaceBook
Instagram
Mail

Vecka 37 (36+0)

09:49:39
17 dec - 23 dec 2011

Mina Tankar: Bara 27 dagar kvar till BF! Jag är trött som få! Har inte sovit mer än 2-4 tim/natt sen 1½ vecka tillbaka! Jag är mer zombie än människa, men jag härdar ut. Barnmorskan sa i torsdags att det inte är några problem att få igenom en igångsättning om jag inte kan få sova snart. Jag vill verkligen inte bli igångsatt, blev det med Evelina och det var inte så trevligt!
Nej, jag kämpar på och så får vi se hur det blir! Jag har gjort övningar och lagt is på ryggen och visst har det börjat hjälpa lite, men fortfarande så gör det så ont att jag inte kan sova. BLÄ!
I övrigt är allt fint och vi fick MVG av barnmorskan sist ^^ Nu har även Laura börjat säga att det är lillebror i magen och inte bebisen som hon sa förut. Mina fina töser, världens bästa storasystrar!


Kroppen: Livmodern sjunker nu något och ger mer plats åt magen och lungorna. I gengäld kan trycket på urinblåsan bli starkare och man måste kanske kissa oftare. Barnmorskan mäter tillväxten och lyssnar på barnets hjärtljud. Normalkurvan för symfys-fundusmåttet ligger vid denna tidpunkt mellan 31-37.
I slutet av denna vecka anses du fullgången och bebisen kan i princip födas när som helst från denna tid. (Mellan 37 och 42 veckor räknas graviditeten som fullgången – innan 37 veckor anses bebisen underburen och efter 42 veckor överburen.)
Du kanske har märkt att brösten läcker lite. detta är helt normalt. Dina bröst har börjat producera den mjölk som kallas kolostrum eller råmjölk och som ger ditt barn en bra start. Om du känner att förlossningen börjar, kommer din barnmorska att undersöka livmoderhalsen. Hon kommer att se om den har börjat utplånas (bli tunnare) och dilateras (öppnas).
Hos förstföderskor brukar huvudet snart fixera sig i bäckeningången. Ligger barnet med stjärten neråt kommer man att vilja göra ett försök att vända barnet. Hos omföderskor är det vanligt att huvudet förblir mer rörligt innan det slutligen fixeras.
Gå gärna igenom förlossningsbrevet du har skrivit med din barnmorska och gör en avstämning.

Barnet: Barnet fortsätter att lägga på sig hull, vikten kan variera mer nu, i början av den sista graviditetsmånaden är det vanligt att barnet väger omkring 2750 gram och huvudet är cirka nio centimeter i diameter. De resterande veckorna fram till födseln ökar vikten vanligtvis till 3000-3500 gram och barnets längd brukar hamna på mellan 47-50 centimeter. Av någon anledning brukar pojkar väga mer än flickor och det andra barnet likaså.

Bild och fakta lånat från familjeliv.se och babycenter.com


Kommentarer
Postat av: Johanna

Tack så mycket, det var mycket gott :)

2011-12-17 @ 10:48:22
URL: http://lifeofjohanna.bloggplatsen.se
Postat av: Johanna

Åh underbart! Jag blir sååå sugen på en liten bebis igen men förstår hur jobbigt du måste ha det om du inte kan sova. Hoppas att allt går bra nu! Önskar er en GODJUL! Kram Johanna

2011-12-17 @ 11:14:00
URL: http://karleksallen.blogspot.com
Postat av: Linda aka Javamorsan

Oj oj snart färdig ju. Känns som det var igår jag fick reda på att ni skulle ha en till ju :)Hoppas ni får en fin lördag nu Kramar

2011-12-17 @ 11:22:04
URL: http://baralinda.se/wordpress
Postat av: Sofia

Födseln närmar sig med stormsteg, stor och fin mage :) Jag tror verkligen att dina fina döttrar kommer bli världens mest kärleksfulla och omtänksamma storasystrar!

2011-12-17 @ 11:47:16
URL: http://soufih.blogg.se/
Postat av: ansepanse

wow - vilken stor lillebror-mage du har

stackars dig som inte kan sova ut ordentligt

styrkekramar till dig

2011-12-17 @ 13:04:00
URL: http://kinaguld.blogg.se/
Postat av: Camilla

Oj vilken mage! Har du en 4 kilos klump där inne tro?

2011-12-17 @ 17:16:22
URL: http://mammatilltresmatroll.se
Postat av: tokboll

Det blir nog inte så farligt jibbigt att bli igångsatt den här gången...Jag blev igångsatt med Axel och det var ju jättejobbigt o slutade i akutsnitt. Vidar kom igång spontant och det gick jättebra. Med Idun blev jag också igångsatt och det gick jättebra, det var inte alls jobbigt. Det var den bästa förlossningen av mina tre! Och jag är faktiskt lite avundsjuk, jag hade gärna gått igenom en förlossning till ;-)! Jag tror inte du behöver oroa dig för en eventuell igångsättning, du o din kropp har ju varit med förr! Kram

2011-12-18 @ 12:48:15
URL: http://gbrosandmum.blogspot.com/
Postat av: Fnulan

Nä han får minsann bli där inne nu!!!

2011-12-18 @ 21:45:01
URL: http://fnulan.se
Postat av: Beatrice, mamma till två.

Jösses! Redan v 37!? Shit vad fort det går!

2011-12-19 @ 05:56:15
URL: http://beabus87.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: