Hej hej!
En hemmadag som ändå har resulterat i att mycket blivit gjort. Bland annat har jag gjort kålpudding. Många har frågat efter recept på min kålpudding och jag borde väl kanske ha lagt upp det för längsen, men nu kommer det. Jag trodde faktiskt att dom allra flesta svenska hushållen hade sin egna recept på en sådan klassiker, men nu förstår jag att så inte är fallet och då är jag glad att få sprida mitt recept och hoppas att det går hem i ers munnar och magar.
Kålpudding:
6-8portioner
Ingredienser:
1kg blandfärs
1st gul lök
1dl vispgrädde
2tsk ica sötströ (eller flytande honung om man föredrar det)
2 tsk salt
2 krm mald peppar
1 vitkålshuvud
smör att steka i
kokosolja att steka i (jag använder smak&luktfri)
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Fräs en hel finhackade gul lök i smör och kokosolja. Det får inte brännas utan löken ska bara bli mjuk! Blanda salt, peppar och ägg med köttfärs i en separat skål. Blanda sedan den ljumna löken i köttfärsblandningen.
Hacka vitkålen i små bitar och stek kålen i smör och kokosolja. Salta efter smak och strö över sötning. När kålen blivit mjukare häller du hälften av all stekt kål i ett jämnt lager i botten på en ugnsfast form. Jämna ut all köttfärsblandningen över och lägg sedan resterande kål i ett jämnt lager över köttfärsen.
In i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Täck över med aluminiumfolie om kålen mörknar efter en stund.
Gräddsås:
5dl vispgrädde
1/2dl spad/sky ifrån den färdiga kålpuddingen
1/2 köttbuljong
1krm mald vitpeppar
1tsk glutenfri soya
Häll samtliga ingredienser i en kastrull och låt det koka upp under omrörning. Låt sedan sjuda på låg tempratur och rör om regelbundet i ca.10 minuter.
Servera gärna med sockerfri lingonsylt eller vanliga lingon.