Benbuljong
Recept på benbuljong
Ca.1L
Ingredienser:
Minst 1,5kg kött med ben (tex fläsklägg)
10st pepparkorn
I tsk salt
3 lagerblad
1.Lägg köttbenet i en stor kastrull och fyll på med vatten så det precis täcker köttet. Låt det koka upp och avlägsna det skum som bildas med en sked. Lägg i kryddorna och låt det sedan koka under lock. Räkna med en timme per kilo kött.
2.Ta bort kastrullen från plattan, ta ur köttbenet ur vattnet och ta bort allt kött från benet/benen (och gör något gott med det).
3. Sila över vattnet från koket genom finsil i en annan kastrull. Lägg tillbaka benen i den silade vätskan och låt det koka upp igen och sänk sedan värmen så det precis puttrar under lock. Låt det puttra i minst 12 timmar.
4. När det är klart silar du ännu en gång genom en finsil och häller upp i behållare. När buljongen svalnar blir den som gelé.
Gyllene guld ♡
Bra att veta:
- Jag använder glasburkar till dom som ska stå i kylen och plastburkar och isformar om dom ska stå i frysen.
- Ät/drick som den är eller använd i mat
- Håller minst en vecka i kyl och mimst ett halvår i frysen
- Benbuljong är rik på aminosyror speciellt glycin som är bra matsmältning och därmed lugnar det en inflammerad tarm. Ett ypperligt sätt att tillföra kollagen till skelett, muskler, senor, leder och bindväv.