FaceBook
Instagram
Mail

Träning för barn

17:51:00
Varför inte?
 
Träningshets är hur hett som helst och lika hett om öronen blir det så fort man tar upp ämnet om barn och styrketräning.
När jag var barn skrämde vuxna oss med att det var farligt att just styrketräna för att det skulle hämma växten och utvecklingen. Det var dessutom 16 och/eller 18-årsgräns för att få ha medlemskap på gym. Själv fick jag tack vare min pappas godkännande gymkort när jag var 15-16 år. Där väcktes mitt intresse för träning, fysisk aktivitet och allmän motion för min egen del.
 
Men hur är det egentligen? Får/bör/kan barn styrketräna?
Så klart säger jag! När dom är tillräckligt stora för att kunna ta direktiv. Så länge någon med riktig kunskap inom anatomi och träning är med och vägleder och korrigerar så att barnet inte skadar sig. Med riktig kunskap menar jag mer än att ha sett ett par klipp på Youtube. Viktigt är ju att lära barnet att ha respekt för vikter och sin kropps kapacitet. Att inte lyfta för tugnt och att ha full kontroll över rörelserna.
 
 
Mina barn älskar att styrketräna... i perioder och vissa av dom mer än andra. Dom har sin egna små hantlar (0,5-1kg) och gummiband. Jag är supernoga med regeln om att dom inte får träna utan mig just för att jag måste kontrollera vad/hur dom gör.  Dom älskar även att träningsdansa och köra hinderbana.
I detta samhälle där inaktivitet är en stor hälsobov är det viktigt att ta bort all skräckpropaganda om träning för barn. 
 
Vi måste elda upp ursäkten/bortförklaringen som i folkmun även kallas träningshets.
 
Det är ju klart att vi ska lära våra barn att rörelse är viktigt för ett bra välbefinnande och en friskare och starkare kropp. Det spelar ingen roll om du är gammal eller ung, smal eller tjock, lång eller smal, lat eller aktiv, ALLA bör träna.
Att lära våra barn det från tidig ålder är lika viktigt som att lära dom att duscha. 
Jag har bannemej aldrig hört någon som skriker om duschhets, har du? Nej, precis!
Om jag menar att man ska tvinga (och uppmuntra) sina barn att träna?
Då är nog mitt svar ja! Vad säger du?
 
 
Puss

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: