Tokenkelt lchfbröd
Det händer inte ofta nu för tiden att jag bakar bröd, men igårkväll blev jag så sugen på att göra toast så då gjorde jag bröd. Jag slängde ihop ett bröd som blev gott och var duktig nog att skriva ner exakta måtten så jag kan dela med mig av det till er.
Receptet går att dubbla utan problem!
Ingredienser:
4 ägg
2 dl vatten
1 dl mandelmjöl (kan ersättas med 3/4 pofiber)
1 dl pofiber
2 tsk bakpulver
3 msk fiberhusk
1 msk smakfri kokosolja
(Jag har i 1 tsk brödkrydda ibland för smak)
För vörtbröd:
Tillsätt 1 msk pepparkakaskrydda och 1 krm glöggtinktur
Gör så här:
Sätt ugnen på 180 grader.
Vispa ihop äggen och vattnet i en bunke. Tillsätt resterande ingredienser och blanda. Låt smeten stå och tjocka till sig i 5 minuter.
För formfranska: Gärna med dubbel stats.Smörj en brödform med smakfri kokosolja och "bröa" med frön eller mandelmjöl. Alternativt kan du klä formen i bakplåtspapper. Lägg i degen och fördela den jämnt och låt det sedan grädda i mitten av ugnen i ca. 90 minuter.
Ta ut brödet och skär längs sidorna så att det inte fastnar. Låt det svalna innan formen vänds upp och ner på en kökshandduk. Eventuellt kan man banka lite i botten för att få brödet att släppa.
Skiva upp i önskade skivor och förvara brödet kallt (i kylen) men servera det rumstempererat. Kan frysas in.
För frallor 5-6st: Lägg bakplåtspappaer på en plåt. Väta händerna med lite vatten och ta sedan en klick deg/smet i handen och forma till en rund boll och lägg på plåten, tänk på att ha lite mellanrum emellan varje boll. Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 45 minuter. Låt frallorna svalna på en handduk.Förvara frallorna kallt (i kylen) men servera med fördel ljumna. Kan frysas in.
Färdiggräddade frallor
Rosta, toasta eller ät det som det är!
En perfekt fralla att ha med sig i väskan