Sockerfri Äppelmos
När man inte har lyxen att ha egna äppelträd säger man inte nej till sina fina grannar när dom erbjuder en att plocka av deras. Guldvärt! Så jag plockade lite av dom "fula" äpplena så att jag kunde prova att göra mos.
Jag säger "äpplemos" och som det verkar just nu så är det typiskt göteborgskt...? Hur säger du?
Hur som helst blev moset väldigt gott och ungarna älskade det så det är nog slut om en dag eller två, haha! Jag har aldrig gjort mos så jag höftade lite, som vanligt men skrev ner hur jag gjorde.
Sockerfritt Äppelmos:
1-2 burkar
1kg äpplen
½dl vatten
1 liten kanelstång
1 tsk citronjucie
1½ dl sukrin/sötströ (kan uteslutas om man vill ha osötad)
Gör så här:
Skala och skiva äpplena i tärningar och lägg i kastrullen med vattnet. Lägg i kanelstången och citronjucien.
Låt det koka ihop på medelvärme under regelbunden omrörning tills äpplena mjuknat riktigt. Ta ur kanelstången. Rör i sötningen om den ska vara sötad och låt det koka ihop en liten stund.
Ta av kastrullen från plattan och mixa äpplena med stavmixer tills den är helt slät.
Häll upp moset i rena glasburkar, låt moset kallna utan lock innan det ställs i kylen.
Hållbarhet: 1-2 veckor i kylskåp & Ca 1 år i frysen.
OBS! Förvara ej moset i glasflaskor om det ska frysas in!
Puss