FaceBook
Instagram
Mail

Min älskade och hatade kropp

14:18:04
Snackisen just nu är "debatten" mellan Maja och Katrin Z igår hos Malou Efter tio. HÄR kan ni se den om ni inte redan sett den. Temat var "Min älskade och hatade kropp".
Båda två vill väl det är inget snack om saken. Dom är överens om att folk ska må bra. Enligt Katrin Z gör man det genom att äta i balans med hur mycket du gör av med och därmed blir du smal. Enligt Maja gör man det genom att vara nöjd med hur man ser ut och att ha en bra relation till mat. Båda har helt rätt.
Den stora skillnaden mellan vad Katrin Z och Maja pratar om, är om man lyssnar på "debatten" att det är hur man ska se ut för att må bra skiljer sig. Det blev väldigt rörigt och jag fick känslan av att dom inte alls förstod varann.
 
Nu till hur jag ser på det hela.
Vi människor är enskilda individer, vi är olika och har också olika förutsättningar. Det betyder att vi kan göra exakt samma sak, men resultaten blir annorlunda. Att äta hälsosamt, motionera regelbundet, ha goda sömnvanor, inte stressa och undvika tobak och droger är bra för hälsan är ju varken en nyhet eller ett påhitt. Vi har aldrig varit så införstådda med det som vi är nu. Men allt det där är lättare sagt än gjort många gånger för att det är den optimala livsstilen för god hälsa. Vårt vardagspussel plus vår omgivning fylld av normer och reklam ruckar vårt fokus hårt. För att inte tala om hur våra gener och hormoner kan ställa till det för oss.
Den negativa fokuseringen på vad vi stoppar i oss är enorm och den är inte hälsosam. Antingen äter vi för mycket eller för lite, detta ofta tillsammans med dålig koll på vad vi stoppar i oss eller istället nästintill besatta av minsta lilla födoämne. 

Jag tror på inifrån och ut-effekten. Mår man bra inuti kropp och knopp så syns det även på utsidan. Jag menar inte att man då blir,är eller ska vara spinkig eller smal, utan hälsosam. Psykisk hälsa och fysisk hälsa går hand i hand. Vi är alla byggda på olika sätt, vissa är platta, vissa är kurviga, vissa är stora upptill och vissa stora nertill. Att bara vara smal betyder inte att man är hälsosam. Jag pratar aldrig om vikt och inte heller om klädstorlekar  som måttstock då det är inte är relevant för hur hälsosam en person är.
 
Men faktum kvarstår att det är ohälsosamt att vara överviktig/underviktig allra helst långsiktigt, och då spelar det ingen roll hur vacker du är eller hur bekväm du än är i hur din kropp ser ut. Detta är ett väldigt infekterat ämne och smutskastningen bara fortsätter. Det är svårt att få en ändring då. Förnedring och att skapa stora klyftor mellan individer p.g.a vikt och storlek är helt galet och kommer aldrig göra något bättre lika lite som att trivas i ett tillstånd som är farligt och ohälsosamt kommer göra något bättre.

Jag hoppas att kunna föra över kunskapen om optimal hälsa som livsstil till våra barn, alla andra är ett plus. I hopp om att dom aldrig ska gå vilse i vikthets.
 
 
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Anonym

Jag är mullig och vacker, stor trivs med mig själv!!! Celines mamma ;)

Svar: Precis! alla ska älska sig själv och sin kropp! helt rätt!!! ♡
Emelie

2015-09-22 @ 16:40:03
Postat av: Anonym

😘💝 Celines mamma

2015-09-22 @ 16:56:52
Postat av: Popprinsessan

Jag såg inte debatten men kan tänka mig att den var provocerande när Katrin var med :-)
Kram

2015-09-23 @ 09:37:04
URL: http://www.popprinsessan.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: