FaceBook
Instagram
Mail

Pinocchiotårta LCHF

22:08:00
Midsommar imorn och lika viktig som sillen är väl även midsommartårtan?!
Jag har länge funderat på att slänga ihop ett LCHF-recept på en av dom tårtor jag helst äter dom få gånger jag gör det och det är Pinocchiotårta.
I eftermiddags efter gymmet medans barnen och Zoran fortfarande var hos Baba så passade jag på att börja.
Superlätt tårta och den sköter liksom sig själv i ugnen, länge!
Den blev så lyckad! Här kommer receptet!
 
Tårtbotten:
5 äggulor + 1 helt ägg
100g smält smör
0,5 dl sukrin eller 1 dl Ica sötströ
1dl kokosmjöl (eller 1dl mandelmjöl & 0,5dl kokosmjöl)
1dl vispgrädde
2 msk fiberhusk
3 krm vaniljpulver
2tsk bakpulver
rivet skal från ½ citron
5 droppar citron
 
Marängbotten:
5 äggvitor
1 dl sukrin eller 1,5 dl Ica sötströ
6 droppar citron
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Börja med att göra marängsmeten så slipper du diska visparna emellan. Blanda alla ingredienser till en fast fin smet, du ska kunna vända skålen upp och ner över huvudet utan att den faller ur om den är klar. Ställ den åt sidan och börja med tårtbotten.
Vispa äggen och sukrinet pösigt. Blanda alla torra ingredienser i en ljup skål. Tillsätt vispgrädden och smöret i äggsmeten och blanda det. Strö sedan ner blandningen med torra ingredienser samtidigt som du vispar. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt. Bred ut smeten (som mer har konsistensen av en torr deg) jämnt över hela plåten i form av en stor rektangel.
Sätt in den längst ner i ugnen och låt den stå i 10 minuter.
Ta sedan ut den, låt den svalna en stund. Sätt ugnen på 100 grader. Häll över marängsmeten i ett fluffigt fint lager ovanpå tårtbotten och placera den sedan nederst i ugnen i ca 75min. Marängen ska ha fått en fin färg när man tar ut den. Ta ut den och låt den svalna helt och dela den sedan på mitten.
 
Sen är det bara att garnera tårtan. Jag valde att ha vispad vaniljgrädde och min mammas röda vinbär emellan lagren då jag tycker att det syrliga i vinbären bryter av det söta på ett bra sätt!
Men självklart tar man det som passar en själv! Men finast är så klart om man väljer att ha marängen uppåt.
 
 
Om ni provar receptet får ni gärna skriva vad ni tyckte om det!
Puss

Kommentarer
Postat av: Robex Lundgren

mums

2015-06-18 @ 22:27:49
URL: http://ghgumman.blogg.se/
Postat av: Annelie

Gör gott😀🎉🎉

2015-06-19 @ 23:23:22
Postat av: Lisa

DENNA MÅSTE JAG PROVA!!!

Svar: Gör det! Även ickeLCHFare gillar den! Kram
Emelie

2015-06-28 @ 15:23:59
Postat av: Anna

Några frågor ... 1. När ska citronen i tårtbotten? 2. Väldigt klurigt att lägga på kall maräng på en varm botten, eller lät du botten svalna först? Nu började marängen smälta och dela sig från botten så det blev svårt att få på den som täckande & fluffig

Svar: Hej Anna!
Citronen ska i samtidigt med dom torra ingredienserna.
Jag lägger på marängen precis som det står i receptet. låter den alltså inte kallna mer än dom minuterna det tar att ta ut botten och ställa om temperaturen ugnen. Hoppas det löser sig för dig.🌹

mvh Emelie
Emelie Babunovic

2019-08-23 @ 19:27:29
Postat av: Anonym

Ska smöret vara smällt, rumstempererat eller kallt? :)

Svar: smält eller väldigt mjukt rumstempurerat👌🏼 Tack för att du frågar! lägger till det i receptet direkt!
Emelie Babunovic

2020-06-06 @ 09:37:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: