FaceBook
Instagram
Mail

Nötfria LCHFsemlor

06:56:00
Fettisdagen närmar sig med rasande fart och då jag är bagarbarn så vägrar jag börja med semlor redan i december!
Nu är det dock tid att börja öva in receptet tycker jag.
I år ville jag göra annorlunda så jag började expermentera fram en nötfri "mandelmassa" och så här gjorde jag.
 
Semlebullar 
50 g osaltat smör
4 ägg
5 msk sukrin eller 1dl Ica sötströ
1 dl vispgrädde
1dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
 
Gör så här: Smält smöret. Vispa ägg och sötning pösigt. Tillsätt grädden och smöret i äggsmeten. Blanda kokosnötsmjöl, fiberhusk, bakpulver, kardemumma i en skål och rör ner det i smeten. Låt svälla något. Rulla 4 fina runda bullar. Grädda i 175°C cirka 25 minuter. Låt svalna helt.
 
Nötfri "mandel"massa:
1 dl skalade ekologiska solrosfrön
3-5 msk vispgrädde
5 droppar bittermandelsarom
lite inkråm från semlebullarnas tjocka del
2 msk sukrin eller 0.5dl Ica sötströ
 
Mixa solrosfröna till en smulmassa, häll sedan in grädden, sötningen och bittermandelsarom och mixa det också. Mixa sedan lite inkråm och späd ut med lite extra vispgrädde om den blir för hård.
 
 Dela bullarna och fyll med massa och vispad grädde, lägg på locket och sikta med sukrin melis över.
 
 
Om man vill ha vanlig mandelmassa gör man så här:
Mandelmassa:
1 1/2 dl eko sötmandel
2 msk sukrin eller 0.5dl Ica sötströ 
1-2 msk vispgrädde
Mandelmassa Skålla och skala mandeln. Mal den i en mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i hög skål och mixa med mixer (matberedare går bra). Häll sedan i cirka 2 msk grädde till önskad konsistens. Skär av toppen på alla bullar och gröp ur lite inkråm. Blanda inkråmet med mandelmassan, ta eventuellt i ytterligare lite grädde
 

Kommentarer
Postat av: Maria sjömansfru och mamma

Smakade lchf semlor för några veckor sen då jag blev så sugen och de var så goda. Brukar alltid tycka vanliga semlor blir för mycket och för sött annars men dessa var perfekta.

Svar: Tycker också att dom är goda! Blev så glad när den nötfria mandelmassan blev bra också så jag kan servera dom hema :-)
KRAM
Emelie

2014-02-04 @ 07:50:06
URL: http://eninvanaretillibyn.blogg.se/
Postat av: Sofia

Tjusig semla :)

2014-02-04 @ 16:15:49
URL: http://mittlivinorr.se
Postat av: Liselotte

Åh vad bra! Är själv nötallergiker och vill äta nyttigare, så detta recept kommer ju väl till pass :-)

Svar: Hej Liselotte!Åh, men vad roligt att det kom till nytta för någon annan också.
Hoppas du gillar den.
KRAM Emelie
Emelie

2014-02-05 @ 07:40:00
URL: http://www.fotoliselotte.se
Postat av: FrökenTV, bloggen om tv och film

gott

2014-02-25 @ 12:34:01
URL: http://efji.blogg.se/
Postat av: palandetistan.blogg.se

tycker vanliga semlor är så sliskiga så brukar aldrig köpa någon, inte ens på semmeldagen haha! Men dessa låter ju som ett alternativ att prova kanske :)

2014-02-25 @ 13:17:24
URL: http://palandetistan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: