Nötfria LCHFsemlor
Fettisdagen närmar sig med rasande fart och då jag är bagarbarn så vägrar jag börja med semlor redan i december!
Nu är det dock tid att börja öva in receptet tycker jag.
I år ville jag göra annorlunda så jag började expermentera fram en nötfri "mandelmassa" och så här gjorde jag.
Semlebullar
50 g osaltat smör
4 ägg
5 msk sukrin eller 1dl Ica sötströ
1 dl vispgrädde
1dl kokosnötsmjöl
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
1 tsk stött kardemumma
Gör så här: Smält smöret. Vispa ägg och sötning pösigt. Tillsätt grädden och smöret i äggsmeten. Blanda kokosnötsmjöl, fiberhusk, bakpulver, kardemumma i en skål och rör ner det i smeten. Låt svälla något. Rulla 4 fina runda bullar. Grädda i 175°C cirka 25 minuter. Låt svalna helt.
Nötfri "mandel"massa:
1 dl skalade ekologiska solrosfrön
3-5 msk vispgrädde
5 droppar bittermandelsarom
lite inkråm från semlebullarnas tjocka del
2 msk sukrin eller 0.5dl Ica sötströ
Mixa solrosfröna till en smulmassa, häll sedan in grädden, sötningen och bittermandelsarom och mixa det också. Mixa sedan lite inkråm och späd ut med lite extra vispgrädde om den blir för hård.
Om man vill ha vanlig mandelmassa gör man så här:
Mandelmassa:
1 1/2 dl eko sötmandel eller 1 dl mandelmjöl
2 msk sukrin eller 0.5dl Ica sötströ
1-2 msk vispgrädde
Mandelmassa Skålla och skala mandeln. Mal den i en mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i hög skål och mixa med mixer (matberedare går bra). Häll sedan i cirka 2 msk grädde till önskad konsistens. Skär av toppen på alla bullar och gröp ur lite inkråm. Blanda inkråmet med mandelmassan, ta eventuellt i ytterligare lite grädde
Mandelmassa Skålla och skala mandeln. Mal den i en mandelkvarn. Lägg den malda mandeln i hög skål och mixa med mixer (matberedare går bra). Häll sedan i cirka 2 msk grädde till önskad konsistens. Skär av toppen på alla bullar och gröp ur lite inkråm. Blanda inkråmet med mandelmassan, ta eventuellt i ytterligare lite grädde
Dela bullarna och fyll med massa och vispad grädde, lägg på locket och sikta med sukrin melis över.