FaceBook
Instagram
Mail

Örtköttbullar med basilikasås

09:33:05
Vare sig vi vill eller inte så är hösten kommen.
Har vi tur får vi lite brittsommarvärme.
Jag gillar höstmat. Grytor, kålpudding och långkok. Här om dagen slängde jag ihop något som nu blivit en favorit.
 
Örtköttbullar med ugnsrostad broccoli och basilikasås.
 
Ugnsrostad broccoli
Ingredienser:
1 kg broccoli (jag använder fryst och ekologisk)
0.5 dl smakfri kokosolja
I tsk salt
2krm peppar
 
Sätt ugnen på 220grader. 
Häll oljan på en ugnsplåt och sedan broccolin. Vänd runt broccolin i oljan och fördela den jämnt över plåten. Salta och peppra. Ställ i mitten av ugnen i ca. 30-40 minuter och rör om efter halva tiden.
 
Örtköttbullar
Ingredienser:
500g köttfärs (jag använder helst blandfärs)
1st pressade vitlöksklyfta
1 rått ägg
2msk vispgrädde 
1msk hackade gräslök 
1msk finhackad persilja
1msk finhackade basilika
(jag använder frysta örter)
1 msk vegeta (balkansk kryddblandning kan ersättas med salt)
2krm mald svartpeppar
Smör och/eller smakfri kokosolja att steka i
 
Blanda samtliga ingredienser i en bunke. Rulla till lika stora bollar och lägg dom på ett fat.
Värm sedan upp stekpannan och stek köttbullarna i smör eller smakfri kokosolja. Stek högst 10 köttbullar åt gången. Förvara dom stekta köttbullarna på ett fat med folie över så dom inte kallnar.
 
Basilikasås
Ingredienser:
Stekskyn ifrån dom stekta köttbullarna 
5dl vispgrädde 
1st köttbuljong 
1,5 msk glutenfri soya (kan uteslutas)
1krm mald vitpeppar
2 msk finhackad basilika 
 
Häll över alla ingredienser i stekpannan du stekt köttbullarna i. Rör om ofta samtidigt som du låter såsen puttra på låg värme i ca. 5 minuter så den tjocknar.
 
Servera gärna med en klick sockerfri lingonsylt eller syrad gurka. Och äter man potatis så passar så väl kokt som mosad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: