Mousakka
Sugen??
Här är mitt egna recept:
Mousakka alà Emelie
4-6 pers.
Du behöver:
1 ugnform
Ugnsfolie
6-7 stora potatisar eller byt ut hälften av potaisen mot auberginer
½ gul lök
2 st vitlöksklyftor
2 ägg
ca 1 dl mjölk
500g köttfärs
1 köttbuljong
olja (spelar ingen roll vilken)
peppar
Vegeta
Såhär gör du:
Sätt ugnen på 220 grader!
Skala potatisen och auberginerna och skiva dessa i 1½cm tjocka skivor och lägg i kallt vatten.
Hacka löken och pressa vitlöken och fräs det tillsammans, lägg sedan i köttfärsen och krydda med peppar. När köttfärsen fått färg ska buljongen läggas i och låt den sen spridas jämt i färsen (lägg i lite vatten om du tycker det löser sig dåligt).
Häll ur vattnet från potatisen och auberginerna och häll i olja efter smak och blanda runt så att allt har fått en gnutta på sig.
Blanda sedan 2 ägg med ca. 1 dl mjölk i en liten kopp
Lägg sedan första lagret med potatis och auberginer i ugnsformen, så att det täcker hela botten. Strö sedan lite vegeta jämnt över hela lagret, läggsedan ett lager köttfärs och strö över lite av äggblandingen.
Gör sedan så många lager som det krävs på samma sätt men avsluta alltid med potatis och auberingerna i sista lagret och häll det sista av äggblandningen över det översta lagret.
Ställ den sedan ugnformen i mitten av ugnen med ugnsfolie över i ca 30 minuter och ta sedan bort ugnsfoliet och låt den stå nästan lika länge till. ( OBS!!! Alla ugnar är olika så kolla gärna så att den inte bränner och kolal gärna med en tanpetare om potatisen är mjuk rätt igenom)
Tips: Toppa gärna med lite gratängost, efter halva tiden i ugnen för att få en riktigt krispig yta!
Servera gärna med en god grekisk sallad!
Hoppas det smakar!
Sen hade nog alla behövt en lika duktig hjälpreda som jag har:
Alltid redo!
Gordon Ramsey, släng dig i väggen!!!